Για εμάς

Λάδι Ποιότητας

Ελαιόλαδο ποιοτικής Υπεροχής

Η ελιά είναι ζωντανός οργανισμός. Ως εκ τούτου, χρειάζεται φροντίδα, ένστικτο, υπομονή, επίβλεψη κι έμπειρη διαχείριση ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του καρπού (βιολογικά και θρεπτικά) στη σοδειά κι επεξεργασία του.

Το ελαιόλαδο Blackbird φημίζεται για την γνησιότητα και ποιοτική του υπεροχή, αφού όλα τα στάδια συγκομιδής, μεταφοράς, αποθήκευσης, τυποποίησης κι εμφιάλωσης του λαδιού εναρμονίζονται με τους σωστούς χρόνους και τις συνθήκες, κι ενισχύονται με σύγχρονα μέσα. Η παράδοση αιώνων βελτιωμένη με τις πλέον κατάλληλες τεχνικές, τονίζει την αναλλοίωτη, έντονη, χυμώδη, φυσική, διαπεραστική, μοναδική προσωπικότητα του καλού ελαιόλαδου. Στην Υγεία και τη Διατροφή.

Το Ταξίδι της Ελιάς

Ποια είναι όμως η ενδεδειγμένη διαδρομή της ελιάς, από τα κλαδιά του λιόδεντρου στο μπουκάλι που φυλάτε στο ντουλάπι σας; Κάθε συσκευασία ελαιόλαδου Blackbird περιέχει την εξής μικρή αλλά πολύτιμη ιστορία:

Η ελαιοσυγκομιδή πραγματοποιείται την κατάλληλη εποχή, όταν η σάρκα μεταλλάσσεται χρωματικά από πρασινοκίτρινη σε μελανο-ιώδης. Η μηχανική συλλογή μιμείται την συγκομιδή με χτένια, η οποία και δεν τραυματίζει τον καρπό της ελιάς. Μεταφέρεται άμεσα στο υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο ελαιουργείο μέσα σε τρίχινα σακιά, στα οποία ο ελαιόκαρπος προστατεύεται από το φως αλλά αναπνέει. Εδώ πραγματοποιείται η έκθλιψή του, την ίδια μέρα με αυτή της συλλογής (σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατά ISO 22000:2005). Ο ελαιόκαρπος διαχωρίζεται με βάση την ποικιλία (Αδραμυτινή, Κολοβή, Λαδοελιά), την ωριμότητα και υγεία του. Γίνεται η σωστή αποφύλλωση και πλύση με πόσιμο νερό. Ακολουθεί η σύνθλιψη του καρπού (σάρκα και κουκούτσι) με ολιγόστροφο σπαστήρα (1.650 στροφές), στοιχείο που διασφαλίζει ότι το λάδι δεν πικρίζει, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Έπεται η μάλαξη του καρπού μέσω ψυχρής έκθλιψης. Σειρά έχει ο διαχωρισμός του ελαιόλαδου από την πάστα και το κουκούτσι. Σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, η θερμοκρασία της ελαιοζύμης ελέγχεται ηλεκτρονικά και δεν ξεπερνά τους 25-27 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας έτσι τα φυσικά αρώματα κι αποτρέποντας την οξείδωση. Το χρυσαφένιο λάδι που προκύπτει αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, προστατευμένο από το φως και τον αέρα, μέχρι την εμφιάλωσή του με τη χρήση αδρανών αερίων (άζωτο) σε σκουρόχρωμες φιάλες. Η τυποποίηση του ελαιόλαδου Blackbird ολοκληρώνεται με χημικές εργαστηριακές αναλύσεις (ISO 17025) κι επιβραβεύεται (κανονισμοί HACCP, πιστοποιήσεις, βραβεία) με την οργανοληπτική αξιολόγηση μέσω επιτροπής, η οποία διασφαλίζει την γευστική του ποιοτική υπεροχή.

Η Οργανοληπτική Αξιολόγηση του Ελαιόλαδου

Ο έλεγχος, η αξιολόγηση και ταξινόμηση του τυποποιημένου παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα, πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα δοκιμαστών. Το πάνελ προβαίνει σε οργανοληπτική αξιολόγηση με βάση αισθητηριακή δοκιμή (γεύση/οσμή) και καταγραφή των ποιοτικών/ποσοτικών κριτηρίων που οφείλει να πληροί ένα ελαιόλαδο της κατηγορίας «βιολογικό εξαιρετικό παρθένο», «εξαιρετικό παρθένο» και «παρθένο». Στη Λέσβο, η διαπιστευμένη αυτή μέθοδος κατά ISO 17025 εφαρμόζεται από το 8μελές πάνελ του Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.ΕΛ.Υ.Α ). Στο συγκεκριμένο πάνελ δοκιμαστών, διαπιστευμένο μέλος είναι ο εμπνευστής, ελαιοπαραγωγός και τυποποιητής του ελαιόλαδου Blackbird. Η ενεργή αυτή, εξειδικευμένη συμμετοχή στην ομάδα αξιολόγησης που απαιτεί γνώσεις, εμπειρία, ωριμότητα, αντικειμενικότητα και ισορροπημένο αισθητηριακό κριτήριο, αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο διασφάλισης της ποιοτικής υπεροχής του ελαιόλαδου Blackbird.