Το Νησί

Η Ποικιλία

Αδραμυτινή & Κολοβή σε τέλεια ισορροπία

Το κορυφαίο ελαιόλαδο Blackbird γεννιέται στους ελαιώνες της περιοχής Αλυφαντά, στην Β.Α. Μυτιλήνη. Πρόκειται για ημιορεινή περιοχή με υγρό κλίμα, ασβεστολιθικό έδαφος και γενναιόδωρη ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Ο αγροτικός κλήρος στην περιοχή είναι μικρός και οι διαδικασίες φύτευσης, κλαδέματος, λίπανσης, άρδευσης, ελέγχου των ελαιόδεντρων, είναι συνήθως οικογενειακή υπόθεση και πραγματοποιούνται με ζήλο, ακούραστα κι υπεύθυνα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την παραγωγή και την διαδικασία τυποποίησης του Blackbird.

Οι δύο κυριότερες ποικιλίες ελαιόλαδου που ζυμώνονται, διαλέγονται και παντρεύονται αρμονικά, είναι η Αδραμυτινή και η Κολοβή. Η ισορροπημένη τους συνύπαρξη μέσα στο μπουκάλι του Blackbird τονίζει την μεστή, φίνα γεύση τους, το γεμάτο άρωμά τους και την λεπτόρρευστη υφή, έτοιμη να πλημμυρίσει τον ουρανίσκο…

Η ποικιλία Κολοβή ή αλλιώς Βαλανολιά ή Μυτιληνιά, απαρτίζει σχεδόν το 80% του μεικτού ελαιώνα της Λέσβου. Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στο νησί της Μυτιλήνης, γι’αυτό και αποτελεί σήμα-κατατεθέν του. Είναι ποικιλία με έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ο καρπός της ελιάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο και μάλιστα, εξαιρετικής ποιότητας.

Η ποικιλία Αδραμυτινή, Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά, όπως αλλιώς ονομάζεται, απαντάται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Μικρασιατικά παράλια και στη νότια λεκάνη της Μεσογείου γενικότερα. Ωριμάζει πιο νωρίς από την Κολοβή και, αν και είναι ποικιλία μέτριας ελαιοπεριεκτικότητας, δίνει ένα ιδιαίτερα αρωματικό, λεπτόρρευστο ελαιόλαδο.

Αρώματα και Γευστικές Αισθήσεις

Τι συνεισφέρει όμως στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ελαιόλαδου Blackbird; Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, το μικροκλίμα συνολικά σε συνδυασμό με τις καλές καλλιεργητικές, εξαγωγικές και παραγωγικές πρακτικές δίνουν έναν υγιή λεσβιακό ελαιόκαρπο, με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι, «σώμα» κι αρώματα. Ο ξηρικός ελαιώνας των Αλυφαντών δεν είναι αρδευόμενος, πράγμα που σημαίνει πως ποτίζεται κατά κύριο λόγο από τις βροχοπτώσεις και από το νερό που συγκρατεί το υπέδαφος. Ο καρπός που σχηματίζεται έχει πιο έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και πολυδιάστατη γεύση. Οι ελαιώνες εδώ εκτείνονται σε αναβαθμίδες και σχηματίζουν ανάγλυφες εκτάσεις. Τα λιοστάσια είναι άγρια και συνορεύουν συχνά με πεύκα, φρύγανα και αγριοθύμαρα. Όλο το άρωμα της φύσης μπερδεύεται γλυκά με τους στιλπνούς χυμούς του ελαιόλαδου Blackbird, για να δώσει την νότα ντομάτας (χαρακτηριστική της ποικιλίας Κολοβή) και τα ελαφρώς πιπεράτα, διαπεραστικά αρώματα των βουνίσιων βοτάνων, με την γλυκιά επίγευση.